Månadens utställare i Smôgan - 1 till 30 oktober 2020 - Anna Forsén

Föreläsningar och utställningar
manadens-utstaellare-anna-forsen-fb
Datum: 2020-10-01 07:00 - 2020-10-30 22:00

Plats: Kulturhuset Bollnäs

ANNA FORSÉN – historiska dräkter
Vurmen för svunna tiders mode har varit en del av mitt liv så långt tillbaka som jag överhuvudtaget kan minnas, sprunget ur vad jag tror är en kombination av barndomens kärlek för klassiska prinsessagor samt ett tidigt uppväckt intresse för ämnet historia.
Detta intresse har även varit min ledstjärna i valet av utbildning. Mellan åren 2014 och 2018 studerade jag ett program kallat Kulturarv i samtid och framtid, med inriktning historia, på Linnéuniversitetet, där jag ägnade min sista termin åt att göra praktik på Kalmar läns museums pedagogiska enhet och dess smått Sverigeunika kostymateljé.
Vad gäller mina sömnadskunskaper har jag däremot aldrig gått någon formell utbildning. Jag är helt och hållet självlärd och hämtar kunskap från bland annat böcker, Internet och likasinnade, men det ska även påpekas att jag redan i tioårsåldern älskade att sy mina egna modedockkläder och då lärde mig grundprinciperna för hur ett klädesplagg konstrueras (om än i miniatyr).
Även om jag tycker att samtliga modehistoriska eror är vackra på sina alldeles egna sätt är det ändå det sena 1700-talets och tidiga 1800-talets stilideal som är mina absoluta favoriter och därmed de som mina båda utställningsklänningar och accessoarer representerar.
För utställningen har jag valt ut två klänningar av den absolut festligaste högreståndssorten, från 1770-talet respektive ca 1805–12 Den ljungrosa är en typisk rokokoklänning, i en modell kallad Robe a’la Française (fransk klänning) där det mest kännetecknande är de djupa ryggvecken, kända som Watteau-veck. Den champagnefärgade balklänningen, sydd i ett konstsidentyg jag själv bedömer imiterar den äkta varan rätt bra är mycket typisk för empiren, som varade mellan 1790-talets sista år och 1800-talets tre första
decennier, men som med de flesta stilhistoriska epoker kan tidsavgränsningarna variera.
Inspiration/research till mina kreationer hämtar jag främst från bilder på originalplagg ur museisamlingar, porträttmålningar och modeplanscher, vilka samtliga är enkla att söka efter på Internet. Jag har själv ett Instagramkonto, @annakellsveden_of_helsingland, döpt efter det faktum att jag är uppväxt och bor i
Bollnäs, där jag förutom bilder på färdiga kostymer återkommande delar med mig av mina arbets-
processers olika steg.
Utställningen kan betraktas både utifrån och inifrån Kulturhusets foajé.
Alltid fri entré! Välkommen!
Arr. Kulturenheten Bollnäs kommun

 

Telefon
027825577
E-post
kulturhuset@bollnas.se
Godkänner du att ditt evenemang publiceras på den digitala skylten på Gärdet?
Ja

 

Alla datum


  • Från 2020-10-01 07:00 till 2020-10-30 22:00